Екологізація мовного довкілля як перспективний напрям діяльності наукового гуртка «Мовні екологи»

Науковий гурток «Мовні екологи», який працює на кафедрі початкової освіти (керівник – проф. Галина Білавич, староста – студентка групи ПО-33 Вероніка Озарко), провів чергове засідання. На початку зустрічі за активну волонтерську діяльність в Університеті обдарованої дитини (УОД) (керівник – проф. Г. Білавич), що діє при Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, організацію та проведення змістовних майстер-класів для учнів м. Івано-Франківська, упровадження інноваційних методів і форм навчання та виховання в освітній процес, продуктивну роботу Школи мовних екологів в УОДі грамотою ректора нагороджено членів гуртка Вероніку Озарко, Олександру Ханас, Марію Кондрат, Діану-Марію Крайник, Вікторію Ільків, Марію Пилипів, Юлію Літвін, Наталію Кітуру, Тетяну Притуляк та інших студентів.

Про важливість і практичну значущість діяльності наукового гуртка (формувати мовноекологічні навички в здобувачів вищої освіти; уміти екологізувати науковий текст; формувати здатність бути екологом українського мовлення в усній і писемні формах; володіння студентами коучинговими технологіями для продуктивної діяльності як очільників майстер-класів в Університеті обдарованої дитини; здійснювати екологізацію мовного середовища; формувати риторичну культуру здобувачів освіти тощо) наголосила проф. Г. Білавич.

Про важливість наукової діяльності в професійному становленні здобувачів вищої освіти як майбутніх учителів початкової школи та молодих науковців, у здобутті престижних стипендій наголосили Вероніка Озарко, стипендіатка  Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень (2023), та Діана-Марія Крайник, яка удостоєна іменної стипендії імені М. С. Грушевського (2023). Визначено учасників конкурсу читців поезій Тараса Шевченка (Олена Невінська, Діана Мельник, Марія Кондрат, Соломія Марчук).

Обговорено перспективний план діяльності наукового гуртка «Мовні екологи», зокрема щодо написання учасниками гуртка курсових та кваліфікаційних робіт, участі в міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях, симпозіумах із публікацією матеріалів у міжнародних монографіях та вітчизняних наукових виданнях, зокрема й фахових із педагогіки (категорія Б), укладання словника «Говорімо українською мовою правильно!», проведення профорієнтаційної роботи під час проходження педагогічної практики, організації мовноекологічної діяльності під час проєкту «Цікаві канікули – 2024 від УОД».