ОБГОВОРЕННЯ РИЗИКІВ ПОШИРЕННЯ МОЛОДІЖНИХ СУБКУЛЬТУР З МАЙБУТНІМИ ПЕДАГОГАМИ

Відповідно до розпорядження ректорату, 17 квітня проведено інформаційно-профілактичний захід зі студентами групи ПО-31 на тему «Молодіжні субкультури: ризики впливу».

Під час зустрічі Інна Червінська, куратор групи, професор кафедри початкової освіти увиразнила сутність поняття «субкультура», ознайомила студентів з варіантами класифікацій субкультур, акцентувала увагу на небезпечних тенденціях поширення певних субкультур у молодіжному середовищі Івано-Франківська та області.

Академнаставниця разом зі студентами виокремили основні причини виникнення і поширення субкультур. До найбільш дієвих віднесли: виклики зростаючої особистості суспільству, сім’ї, друзям, закладу освіти; різні варіанти юнацького протесту, нігілізму та намагання привернути до себе увагу; бажання самоствердитися в новому колективі; прогалини в організації дозвілля учнівської молоді.

Під час зустрічі студенти мали змогу пройти анонімне опитування щодо небезпечних течій, які панують у молодіжному середовищі, визначити рівень поінформованості молоді про ризики та небезпеки агресивних угрупувань.

Особливу зацікавленість та дискусії викликала проблема поширення молодіжних субкультур «скінхеди», «гопники», приватна військова компанія (ПВК) «редани», діяльність яких здебільшого керується кураторами з росії з метою поширення маніпулятивного впливу на підлітків та ідеалізації вільного злочинного способу життя.

Ювенальна поліція України підготувала поради батькам та педагогам, які хочуть захистити своїх вихованців від впливу агресивних спільнот «Редан». За словами правоохоронців, деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що їхня дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку.

Варто зазначити, що під час воєнного стану такі молодіжні угрупування несуть особливу загрозу для української молоді та й українського суспільства загалом.