УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ У НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ “УКРАЇНОЗНАВСТВО ТА ЕТНОПЕДАГОГІКА: ВИТОКИ, СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ШКІЛЬНИЦТВА НА ТЕРЕНАХ ПРИКАРПАТТЯ”

Професорка кафедри початкової освіти Інна Червінська, виступила на пленарному засіданні конференції «Українознавство та етнопедагогіка: витоки, становлення і розвиток шкільництва на теренах Прикарпаття» з доповіддю на тему: «Українська етнопедагогіка Мирослава Стельмаховича в контексті реалій соціокультурного простору воєнної доби». З нагоди 90-річчя Мирослава Стельмаховича, доктора педагогічних наук, професора, академіка академії НАПН України, колишнього декана педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Під час виступу доповідачка акцентувала увагу присутніх на затребуваності педагогічних ідей та освітньої спадщини Мирослава Стельмаховича, на необхідності введення етнокультурної компоненти до змістового контенту процесу професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи.

Педагогічна науково-практична конференція зорганізована лабораторією педагогічного досвіду та етнопедагогіки Івано-Франківського ОІППО у партнерстві з кафедрою початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та іншими освітніми інституціями.

Мета конференції: привернути увагу педагогічної та наукової спільноти до необхідності актуалізації українознавчих та етнопедагогічних досліджень, надбань наукової етнопедагогічної спадщини задля збереження української національної ідентичності, популяризації та поширення українознавчих знань в освітньому середовищі Прикарпаття.

Конференція працювала за тематичними напрямами: здобутки української етнопедагогіки: досвід для Нової української школи;  сучасне українознавство в канві варіативності освітнього середовища; постаті українознавства та етнопедагогіки, їх внесок у розвиток педагогічної науки. Ювілейні сильветки науковців і педагогів; сучасний шкільний музей як соціально-культурний і науково-освітній простір.

Як зазначила модераторка заходу Лідія Максим’як, «зацікавленість науковців та педагогів-практиків конференцією підтверджує актуальність та затребуваність освітянською спільнотою проблематикою українознавчих досліджень».  

Під час роботи секційних засідань до обговорення напрямів роботи конференції долучилися доценти кафедри початкової освіти Лідія Плетеницька, Ігор Бай, Світлана Вербещук та інші науковці з провідних ЗВО України.

Інформацію підготувала професорка кафедри початкової

 освіти Інна ЧЕРВІНСЬКА