Літературна кавалєрка «Незламна» – гра-презентація сучасних книг для дітей

25 вересня на Педагогічному факультету відбулася 13 гра-презентація сучасних книг для дітей «Літературна кавалєрка. Незламна». Проєкт професорки кафедри початкової освіти та освітніх інновацій Тетяни Качак спрямований на  розвиток читання дітей і молоді, популяризацію сучасних книг серед майбутніх учителів початкової школи та вихователів ЗДО. Як зізнається авторка, у час війни Літературні кавалєрки особливі: «У 2023 році ми зіграли  кавалєрку  «Патріотичну», а цьогоріч наш захід присвячено мужнім українцям, незламному народу, Україні, яка бореться. Ми презентували книги про дітей, війну, одвічну боротьбу українців з ворогом «Дубочок з війни» Ганни Осадко, «Залізницею додому» Мар’яни Савки, «Півник» Зоряни Живки.  Замість традиційного гімну кавалєрки патріотичну пісню «Незламна» виконала Ольга Балабан. Ми висловлюємо щиру вдячність та низький уклін нашим воїнам, які тримають над нами небо, віддають життя за нас і виборюють наше право бути…  бути українцями».

З вітальними словами до  учасників і глядачів звернулися декан Педагогічного факультету професор Оксана Кондур, заступник декана Оксана Цюняк, завідувач кафедри початкової освіти та освітніх інновацій Руслана Романишин та завідувач кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Людмила Мацук.

Варто зауважити, що гра-презентація є своєрідним компонентом курсів «Дитяча література та методика навчання літературного читання» проф. Тетяни Качак на спеціальності «Початкова освіта» та «Дитяча література» доц. Лариси Круль на спеціальності «Дошкільна освіта». 

Учасники гри-презентації – студенти груп ПО-31 та ПО-32 спеціальності «Початкова освіта» та ДО-31 і ДО-32 спеціальності «Дошкільна освіта» змагалися у 4-х конкурсах. Вони вразили оригінальністю й креативним представленням команд «Дубова сім’я», «Залізна родина», «Чупачупсики».

Концептуальними, змістовними й мистецькими були презентації книг, подані у вигляді інсценізацій, відеороликів, читацьких інтерпретацій. Команда ПО-31 у межах розповіді про книгу «Дубочок з війни» наголосила на важливості підтримки тих, хто втратив рідних, згадала воїнів, які віддали своє життя за Україну. Пам‘ять загиблих у боротьбі за незалежність і свободу України присутні вшанували хвилиною мовчання. Команда ПО-32 відтворила фрагмент з книги «Залізницею додому», передала емоції та переживання дітей, які змушені під обстрілами покидати свої домівки і евакуюватися.  Команда ДО-31 та ДО-32 поєднала у своєму виступі розповідь про книгу «Півник» із запальним танцем козака, який виконав студент Інституту мистецтв Богдан Костюк.

Захопливими були конкурси запитань на основі прочитаних книг. Кожна команда продумала цікаві та інтерактивні завдання. Учасники гри відповідали на запитання авторів та один одного.

Відбувся інтерактив з глядачами, під час якого дві студентки отримали книги. Випускниця факультету Ірина Стрельченко (Грохола) та Артур Черняк вітання від молодіжного центру «Параграф»

Традиційно гру оцінювало компетентне журі, до складу якого ввійшли доктори педагогічних наук, професори Людмила Мацук, Галина Русин, бібліотекарка Віра Морицан, голова студентського сенату Педагогічного факультету Мар’яна Перчик.  Усі команди чудово впоралися із завданнями і були нагороджені дипломами, отримали солодкі подарунки. А найгучнішою групою підтримки визнано студентів спеціальності «Дошкільна освіта».

 «Літературна кавалєрка. Незламна» стала знаковою подією для студентів Педагогічного факультету. Запам’ятається вона не тільки учасникам гри-презентації, а й усім глядачам, особливо першокурсникам, які дебютували на сцені уже рідного університету й потішили усіх чудовим виконанням патріотичної пісні.