МІЖВУЗІВСЬКИЙ ВОРКШОП «ПИСАНКОВИЙ ДИВОСВІТ УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ ТА СУЧАСНІСТЬ»

«Поки будуть писатись писанки, доти буде існувати наш світ…».

 

Викладачі кафедри початкової освіти Інна Червінська, Галина Русин, Наталія Благун разом із завідувачкою кафедри професоркою Русланою Романишин та студентами ОПП 013 «Початкова освіта» взяли участь у практичному воркшопі «Писанковий дивосвіт України: традиції та сучасність».

До заходу долучилися понад 50 учасників з  Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Львівського національного університету імені Івана Франка, Маріупольського державного університету, Волинського національного університету імені Лесі Українки.

З вітальним словом до присутніх звернулися професорка Тетяна Федірчик, декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи та ініціаторка міжвузівського воркшопу професорка Світлана Романюк, завідувачка кафедри педагогіки та методики початкової освіти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Під час роботи теоретичного блоку воркшопу про етнокультурний символізм та освітній потенціал української писанки розповіла у своїй доповіді-презентації професорка Інна Червінська, магічну силу писанки яскраво описала у доповіді доцентка Лариса Мафтин.

 Педагогічно спрямованими та змістовно широкими були презентації творчих проєктів здобувачів вищої освіти. Серед яких варто відзначити проєкт Вероніки Озарко, студентки ІІІ курсу Педагогічного факультету ОПП 013 «Початкова освіта» на тему: «Писанка як засіб ідентифікації української нації».

Під час роботи майстерні писанкарства усі учасники воркшопу мали змогу долучитися до  розпису великодніх писанок, малюнки та символи яких яскраво характеризують усі регіони України.

Організація таких заходів сприяє духовному єднанню українців у час воєнної доби, надихає на творчість та нові наукові дослідження. Адже в давнину писанкарство було невід’ємною частиною життя кожної родини напередодні Великодня. Зараз писанкарство сприймають як вид мистецтва. Про писанку написано безліч культурологічних досліджень. Однак вважається, що для того щоб краще осягнути символізм розпису писанки краще прийти на майстер-клас з писанкарства та зрозуміти цінність писанки, зробленої власноруч.

Принагідно усі учасники майстерки подякували нашим славним Збройним Силам України, що тримають над ними небо. А ми разом – кожен на своєму місці – тримаємо освітній фронт.