НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ ЯК КОД ЄДНАННЯ УКРАЇНЦІВ У СВІТІ

Професорка кафедри початкової освіти та освітніх інновацій Інна ЧЕРВІНСЬКА взяла участь у триденному марафоні подій третього світового форуму українознавчих суботніх і недільних шкіл, який організував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Захід об’єднав понад 250 учасників з 27 держав світу навколо актуальної і життєво важливої проблеми збереження, поширення та вивчення української мови за межами України.

Як зазначає Інна Червінська, «участь у форумі такого високого формату дає можливість побачити роботу своїх колег, поділитися власним професійним досвідом, ознайомитися з уже впровадженими в освітній процес закладів освіти  діаспори надбаннями щодо організації українських шкіл для наших українських діток у далекому й близькому зарубіжжі. Адже МІОК – це творча платформа для обміну  думок і планів, це високий рівень духовності й синергії українських освітян, які незважаючи на час війни, приїхали до Львова, щоб у «солідарному колі» спільно вирішувати актуальні для кожного українського осередку проблеми».

МІОК працює для розбудови і зміцнення співпраці між Україною та її діаспорою у сфері освіти, культури, для поширення знань про світове українство, досліджує міграційні процеси, створює інноваційний інтелектуальний продукт для вивчення та популяризації української мови у світі. Партнерами організації є Світовий Конґрес Українців, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій, численні українські громади за кордоном, а також відомства державної влади, Церква, освітні та наукові інституції, медіа та ін.

Зустріч з друзями, колегами, нові знайомства, візії та плани для подальшої співпраці щодо підготовки освітніх програм, написання підручників – все це результати напрацювань учасників міжнародного заходу.

Особливо плідною була робота на дискусійних площадках з давніми друзями і добрими партнерами Прикарпатського університету імені Василя Стефаника – Тарасом Кременем, Уповноваженим із захисту державної мови, Тетяною Співаковською, директоркою української школи «Софія» з Об’єднаних Арабських Еміратів, Любов’ю Любчик, очільницею СКВОР з Франції, професорками Оксаною Винницькою-Юсипович, Оксаною Левицькою та Уляною Підзамецькою з Канади, вчителями й керівниками українських шкіл з Великої Британії, Канади, Португалії, Іспанії, Австралії, Німеччини.

Чудові спікери під час своїх виступів та презентацій  ділилися практичним досвідом, інноваційними методами навчання української мови в суботніх і недільних школах діаспори.

Діяльність форумів такого формату, зміст прийнятих резолюцій, особисті напрацювання, спрямовані на покращення праці педагогів та управлінців, підтримку та плекання юних українців поза межами України, укріплення української мови, утвердження всього українського в світі!

Окрема рефлексія форуму – данина пошани й безмежної вдячності нашим військовим на Марсовому Полі у Львові…Очі наших полеглих захисників і захисниць, які так пильно дивляться на тебе з портретів, згорьовані обличчя матерів, дружин, батьків, діточок, – все це мотивує й зобов’язує…

Тому, – кожен на своєму місці, у своїй країні, – тримаємо освітній фронт, борімося за збереження української ідентичності, дбаємо про можливі варіанти навчання наших співгромадян за межами країни української мови, історії, культури.

Щира вдячність потужній команді МІОК, особливо її керманичу Ірині Ключковській за високий професійний рівень проведення заходу, за поширення української мови у світі, за можливість бути разом та за синергію, яка панувала між його учасниками!

Довідково * МІОК – Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», заснований у 1992 році.