ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ АНГЛОМОВНОЇ МОНОГРАФІЇ «ПРОСТІР ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ: ГОЛОСИ З УКРАЇНИ ТА ЗА ЇЇ МЕЖАМИ»

17 червня викладачі кафедри початкової освіти організували презентацію підготовленої англомовної колективної монографії «The Space of Inclusive Education: Voices from Ukraine and Beyond / Простір інклюзивної освіти: Голоси з України та за її межами» (за ред. Олени Будник і Сергія Сидоріва), яка нещодавно опублікована у відомому видавництві BRILL. Захід об’єднав дослідників інклюзії – авторів/авторок з України, Польщі, США, Великобританії, частина з яких долучилися до участі у форматі онлайн.

Ректор університету професор Ігор Цепенда у своєму виступі підкреслив статус міжнародного наукового видання, значення дослідження проблем інклюзивної освіти для українських закладів освіти та підготовки фахівців у руслі модернізації вищої педагогічної освіти. «Це той пласт, яким ми хочемо поділитися з нашими європейськими та американськими колегами, тому англомовні видання мають неоціненне значення з погляду розповсюдження тих ідей, думок, які сьогодні обговорюються в українському освітньому просторі…», зауважив Ігор Євгенович.

Модератори заходу – професорка Олена Будник і старший викладач Сергій Сидорів – розповіли про свій перший досвід співпраці з видавництвом BRILL, акцентували на деяких аспектах міжнародної співпраці з проблем інклюзії, упровадженні педагогічних інновацій в українських школах, впливу російсько-української війни на українську інклюзивну освіту та проблеми роботи з дітьми з особливими потребами тощо.

Викладачі нашої кафедри – професорки Ольга Деркачова та Інна Червінська, доцентки Катерина Фомін, Наталія Матвеєва і Тетяна Близнюк – поділилися своїми рефлексіями щодо представлення різних аспектів створення інклюзивного освітнього середовища: стратегії викладання інклюзивної літератури для дітей в університетах, налагодження співпраця педагогів з дітей з інвалідністю та їхніми батьками, формування толерантності й особистісно-орієнтованої парадигми виховання в інклюзивному класі та ін. Серед іноземних авторів, які долучилися до участі онлайн, – Келлі Енн Мерчант (США), Клейтон Е. Келлер (США), Дональд Ф. Лавін (США), Стефані Фіцджеральд (США), Арміне Сооренян (Велика Британія) та інші. В обговоренні презентованої книги взяли участь професорка кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Галина Михайлишин, директорка Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради Марія Починок, директор бібліотеки університету доцент Роман Дзумедзей, випускниця факультету Наталія Шаган, а також учениця гімназії Марта Сидорів та інші.

 Довідково: більш детально про книгу та можливості її придбання – на сайті видавництва Brill: https://brill.com/display/title/69456